Valp-boom: Del 2

XL-Zoo
Emma Akterhag på XL-Zoo säger att man ska tänka sig för innan man tar beslutet att skaffa hund – kanske speciellt i dessa tider när många sitter hemma och jobbar och man kan tycka att det passar extra bra att få hem en liten valp.
– Att köpa en valp ska inte vara en impulshandling, det ska vara omsorgsfullt planerat, säger Emma.

En hund kan leva upp emot 15–20 år och innebär ett stort ansvar. En utmaning med att köpa hund just nu är att de svenska uppfödarna inte hinner med eftersom efterfrågan har blivit väldigt stor.
– Det här innebär att en del oerfarna valpköpare funderar på att ta hem en valp från utlandet. Man kanske känner att man kan rädda en hund från misär genom att till exempel importera en hund från en så kallad valpfabrik, en illegal uppfödning som ofta tar liten eller ingen hänsyn till hundarnas välmående. Men det är istället så att man gynnar de här fabrikerna genom att köpa därifrån, säger hon.
Allra bäst är att ta det lugnt och köpa just den hund som passar en från en svensk bra uppfödare.
– SKK, Svenska kennel klubben, har till exempel en valphänvisningssajt där man kan hitta seriösa uppfödare.
Men Emma säger också att hon tycker att det är helt ok att köpa en valp från utlandet men att det då ska vara en seriös uppfödare som är godkänd och där alla hundens papper finns med, som till exempel vaccinationsintyg och registreringsbevis.
– Vilka papper och intyg som behövs finns bra information om på jordbruksverkets sida, säger hon.
När man sen tagit ett beslut att skaffa en valp så har Emma några tips.
• Träffa gärna valpen hemma i den miljö den kommer ifrån.
• Valpen ska vara minst 8 veckor när den flyttar.
• Se till att du får med alla viktiga papper av säljaren. De ska du få innan eller samtidigt som du hämtar valpen, inte efteråt.
• En filt eller leksak med dofter från mamman är bra att få med från uppfödaren eftersom de dofterna ger valpen trygghet.
• Byt inte foder utan fortsätt med det foder valpen är van vid. Stressa inte hunden mer än nödvändigt genom att hasta mellan olika foder. Har man ett fungerande foder som täcker det valpen behöver så tycker jag att man ska köra på det.
• Skaffa ett säkert sätt att transportera hunden, antingen en krocktestad bur eller en krocktestad sele.
– Sen kan man komma in till oss och få hjälp med övrigt som behövs som mat- och vattenskålar, halsband, sovbädd och annat. Tveka inte att höra av er för råd och tips, avslutar Emma.

Emma Akterhag på XL-Zoo.

Senaste inläggen