Valp-boom: Del 1

Arken Zoo
Den speciella tiden under coronapandemin har gjort att många jobbar hemma och tycker att det är alldeles rätt tid att skaffa en hundvalp. Men en valp är inte bara ett gullig tillskott i familjen utan kräver en hel del skötsel.
För att kunna ta hand om valpen på bästa sätt berättar Elin Juhlin från Arken Zoo om vad man kan behöva skaffa innan man får hem sin lilla valp.

Mat och godis
– Välj ett naturligt och rent foder med hög kötthalt där det är lätt att se i innehållsförteckningen vad hunden får i sig. Fodret ska vara lättsmält med mycket vitaminer och fetter som är bra för små valpar.
– Vanliga vita tuggben för valpar fungerar oftast bra. Annars kan man välja ett ben i smältbart material utan proteiner men med kycklingsmak som passar bra till exempel åt valpen som är allergisk eller känslig mot råhud.

Leksaker
– En klassiker är flossknuten som är bra att tugga på för kliande tänder. Något annat som är populärt är pipleksaker i latex och gosedjur fyllda med eteriska oljor som är lite lugnande.

Koppel och halsband
– Det är viktigt att vänja valpen att gå i halsband och koppel så snart som möjligt. Mitt förslag är att skaffa ett mjukt vadderat halsband med reflex och ett tillhörande rundkoppel med invävda reflexer som syns bra i mörkret.

Mat- och vattenskålar
– Anpassa matskålen efter storleken på den vuxna hunden och välj en lite större vattenskål så att det alltid finns friskt vatten att dricka.

Hygien
– Börja borsta tänderna på valpen redan när den är liten för att det inte ska bli en ”stor grej”. Borstar man minst en gång om dagen så kan man slippa jobbiga tandstenssjukdomar och veterinärkostnader.
– Att klippa klorna är också viktigt att starta med tidigt. Kloklippning kan annars bli en stressig situation. Gör kloklippningen till en positiv, mysig stund med lite godis som belöning.
– Om olyckan skulle vara framme och valpen rullar sig i något illaluktande så är det bra med ett schampo anpassat för valpens känsliga hud.
– En bra borste med mjuka piggar är bättre för valpar än en karda som kan vara vass.

Sova
– I hundbädden ska valpen alltid kunna känna sig trygg. Välj gärna en pälsbädd med lite längre hår där valpen får en mysig och gosig känsla.
Slutligen tipsar Elin om en lukt och fläckborttagare.
– När olyckan är framme och valpen kissat på golvet tar en spray effektivt bort de envisaste lukterna och förhindrar att valpen markerar på samma ställe igen.

Elin Juhlin från Arken Zoo.

Senaste inläggen