Utflykt för familjen

Eko är varhuset som har blivit ett utflyktsmål för många. I den 7 000 kvadratmeter stora butiken finns något för alla – inte minst upplevelser. Här berättar nye varuhuschefen Joakim Grefberg om verksamheten, Erikslunds utmaningar och hur coronakrisen blev ett lyft.

Den 1 juni tillträdde Joakim Grefberg som ny varuhuschef för Eko i Västerås. Han kom då från Citygross där han hade en roll som regionchef.
Blickar vi tillbaka ännu längre ned i Grefbergs cv ser vi att han började sin karriär på Televerket och Telia där han bland annat var butikschef på Teliabutiken i Gallerian. Därefter följde en lång sejour inom Ica-koncernen med diverse chefsroller innan han för ett par år sedan gick över till Bergendahlskoncernen.
– Det var inget självklart val. Jag stormtrivdes på Ica. Däremot hade jag blivit erbjuden lite andra jobb, men jag tackade nej till alla på stående fot. Det här gjorde dock att det väcktes en tanke: ska jag göra något nytt så är det nu – annars blir jag kvar”. Så när erbjudandet om att bli regionchef för Citygross kom så bestämde jag mig för att kliva ur min ”comfort zone” och lämna Ica.
Det beslutet ångrar han inte idag.
– Det har varit en fantastisk resa att få jobba för en familj, vilket Bergendahls är. Det är en ynnest. Trots att det är en stor koncern och att allt är pressat, så pratar man ändå om att man ska bry sig om varandra.
Hur mycket märks familjen Bergendahl i verksamheten?
– Hela deras mindset om hur man är mot personalen och tar hand om varandra finns med i det vi gör, säger Joakim.


Efter några år hos Citygross öppnade sig chansen att ta över Eko-varuhuset i Västerås, som också det är en del i Bergendahlsgruppen.
Det som lockade Joakim var att få jobba närmare medarbetarna – och dessutom slippa allt resande, som det tidigare jobbet krävde.
Den 1 juni i år tillträdde han, mitt under den pågående coronakrisen. Men för Eko, precis som stora delar av handeln, har krisen inte varit helt nattsvart – den har till och med inneburit ett lyft.
– Vi upplevde, precis som alla, att allt stannade upp i februari-mars. Men vi ställde om och klarade oss ganska bra. Sedan kom vi in i maj då många valde att ställa in sina semestrar. Istället för att resa la man pengar på att få det extra trevligt hemma. På så sätt har den här branschen gynnats av krisen. Jag skulle därför vilja säga att vi har haft en jättebra senvår, en bra sommar och sedan har hösten också börjat bra.
Eko-kedjan är just nu inne i expansiv fas. Inom kort öppnar flera nya varuhus i landet. Framgången beror till stor del på att butikerna har blivit en populär plats för utflykter.
– Hos oss ska man både få upplevelser och trivsam shopping. En nyckel är vårt säsongssortiment. Just nu har vi halloweentema och inom kort börjar vi även bygga julutställningen. Vår tanke är inte bara att sälja varor, vi vill också att man ska bli inspirerad och att det ska hända något utöver det vanliga.
– Sen ska vi så klart ha riktigt bra priser också. Man ska veta att vi till exempel har lösviktsgodis för 4.98 kronor hektot.


För många barnfamiljer har Eko blivit ett regelbundet populärt besöksmål. Säsongsutställningarna, leksaksutbudet – och kedjans maskot Nallvin gör att shoppingen blir en positiv upplevelse även för de yngsta.
– Nallvin har tyvärr fått ta paus på grund av pandemin, men annars är han här varje helg för att busa med barnen. Han kommer att komma tillbaka så fort alla restriktioner släpps, lovar Joakim som förklarar att Eko verkligen lägger stor vikt vid upplevelsen i butiken.
– Det är 7 000 kvadratmeter shopping och att då få ett litet barn att tycka att det är roligt hela vägen är en utmaning. Vi vill ju att föräldrarna ska känna att de kan åka till oss eftersom barnen tycker att det är en rolig utflykt.
Tanken är att varuhuset ska rikta sig mot alla. I sortimentet ska det finnas allt från vardagsvaror till inspirerande produkter som mode och inredning. Samtidigt ska det finnas ett bra servicesortiment.

Vilka avdelningar är viktigast?
– Jag skulle säga att det är helheten som gör butiken – men det är också otroligt viktigt att vi har våra varor som alltid har låga priser, som lösviktsgodiset och plantjorden samtidigt som det är viktigt att sticka ut och vara en destination vad gäller säsongssortimentet. Det är mixen som gör att vi är så duktiga och det är säsongerna som gör att vi sticker ut. Men det är våra ”alltidvaror” som ska göra att det känns tryggt och stabilt för kunden.
Varuhuset är uppbyggt i ett system av olika rum. Detta gör att Eko snabbt kan ändra utbudet när marknaden förändras. Just nu håller man på och bygger om ett av rummen, men vad det ska bli vill Joakim inte avslöja.
– Det jag kan säga är att vi kommer att sticka ut ordentligt inom konfektion på ett sätt som vi inte har gjort tidigare, säger han.


Det är nu tre år sedan portarna slogs upp för Västeråsbutiken. Idag är de en av jättarna i det populära handelsområdet och de trivs på platsen.
– Jag tror att handel föder handel och vi har en hel del konkurrenter runt oss som går väldigt bra. Vi ser väldigt positivt på framtiden.
Däremot ser Joakim Grefberg en del utmaningar framöver.
– Som handelsområde är Erikslund väldigt starkt, men jag tror att det är otroligt viktigt att man ser över hela infrastrukturen, och det får inte ta för lång tid. Det är en av de hetaste frågorna för att området ska blomstra och utvecklas ännu mer. Det tar helt enkelt för lång tid att ta sig mellan de olika varuhusen med bil. Jag tror inte att lösningen är bussar. Istället tror jag att det behövs tydligare vägar och cykelstråk. Den nya vägen blir en förbättring, men man måste tänka till för att inte stoppa upp trafikflödet, vilket exempelvis bussarna gör idag.

Senaste inläggen