Så väljer du rätt grill

Kolgrill eller gasolgrill? Frågan sätter griller i huvudet på de flesta – vad ska man välja?
Niklas Ananjev, varuhuschef på Jula Erikslund, förklarar skillnaden mellan grillarna.

Grillen är lite av uteplatsens hjärta, trädgårdsfestens självklara centrum. Väljer du rätt grill kan du grilla med självförtroende oavsett tillfälle.

Kolgrill – klassisk med glöd och rökdoft
– Kolgrillen är det självklara valet för den som vill ha en klassisk grillupplevelse med glöd, knaster och riktig rökdoft, säger Niklas Ananjev.

Kolgrillar finns i många olika modeller, för alla olika behov och situationer. Allt från en mindre klotgrill som enkelt kan flyttas, till grillen med stor grillyta och uppvärmningsgaller för den som vill hålla stora grillfester.
– Den enda utmaningen med en kolgrill är att hitta rätt temperatur.

Stor eller liten kolgrill?
Klotgrillen är kanske den modell som oftast förknippas med kolgrillen. Den kan vara fullutrustad med funktioner, ha stor grillyta och hjul – allt för kapacitet, flexibilitet och enkel förvaring.
– Det finns även mindre bärbara grillar som passar perfekt på balkongen, campingplatsen eller picknicken. De väger mindre och tar liten plats, dessutom är priset lägre. Ett bra alternativ om man inte grillar så mycket.

Gasolgrill – snabb och jämn värme
– Med en gasolgrill blir det varmt snabbt på grillen. Temperaturen sprider sig jämnt över ytan och är enkel att reglera. Grillarna är lite större och har ofta generösa grillytor och flera brännare, det ger dig en bekväm grill som passar om det ska grillas både mycket och ofta.

Hur länge räcker en gasolflaska?
Hur länge en vanlig gasolflaska räcker beror förstås på hur mycket gasol din grill använder, vilken effekt du grillar på och hur många av brännarna du har igång.
– En medelstor gasolgrill förbrukar ungefär runt ett kilo gas per timme på full effekt. Vanligtvis går grillen på halv effekt och vid normal grillning kan en sex kilo stor gasolflaska räcka någonstans mellan 10 och 20 grilltillfällen. Ett tips är att alltid ha en extra gasolflaska hemma så man inte riskerar att bli utan gas, säger Niklas Ananjev och avslutar:
– Vi har grillar för alla smaker, välkommen in och kika för att hitta din favorit!

Senaste inläggen