Så skapar du bra belysning hemma

Hur skapar man bra belysning i sitt hem? Ida Helin, heminredare på Ikea i Västerås, berättar att man behöver flera lampor än vad man kan tro.
– På Ikea rekommenderar vi mellan sju och tio ljuskällor i ett vardagsrum, förstås beroende på rummets storlek, säger hon.

Svaret på vilken typ av belysning man behöver beror på vilka behov man har och vilka aktiviteter man ska göra i rummet.

– För att ljuset i ett rum ska fylla både funktion och ge trivsamhet behövs en blandning av diffust och riktat ljus. Bara ett riktat ljus gör att kontrasten mellan ljus och skugga blir för stark. Och med till exempel bara en taklampa så får man ett jämnt ljus men inte tillräckligt med ljus för att till exempel kunna läsa bra.

Ida Helin säger att det behövs tre olika lager av ljus. Det första är funktionsbelysning som ger ett koncentrerat ljus riktat över en avgränsad yta. Det andra lagret är stämningsbelysning där man mjukar upp och skapar stämning, till exempel genom att placera mindre lampor på olika ställen i rummet. Det tredje är allmänbelysning som är till för att skapa överblick i ett rum, ett ljus som lyser upp hela rummet, bra till exempel när du ska städa.

– Man ska heller inte glömma levande ljus och ljusslingor som nog är det bästa sättet att skapa mysfaktor.
Ikea har även den smarta belysningsserien Trådfri med vilken man kan skräddarsy ljuset precis som man vill. Med Trådfri kan man tända, släcka, dimma och justera färgtemperaturen utan att någon ny eldragning behövs.
– Det bästa av allt är att det är superlätt att installera, säger Ida Helin. Håll även utkik för nu till hösten kommer det flera nya små bordslampor, till exempel Ropudden, Markfrost och Råsegel som verkligen hjälper till att sätta rätt stämning i rummet.

 

Senaste inläggen