Så funkar solskydd

Äntligen är sol och värme här! Och hög tid att tänka solskydd. Hur ska man resonera kring solskydd, vad är SPF och vad är det för skillnad på olika krämer?
Vi har pratat med Maria Johansson på Apotek Hjärtat för att reda ut frågetecknen inför sommarens solande.

Solskyddskrämens viktigaste uppgift är att skydda huden mot den farliga UV-strålningen. Alla godkända solkrämer innehåller filter mot UVA- och UVB-strålning.
– Filtren är antingen fysikaliska eller kemiska och ofta har solskyddskrämen en blandning av dem, eftersom de skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning, säger Maria Johansson.
Om en produkt har ett tillräckligt UVA-skydd ska den märkas med en symbol där det står UVA i en cirkel.

Vad innebär olika solskyddsfaktor?
– Solskyddsfaktorn (SPF) anger hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig jämfört med om du inte hade haft något skydd alls.
Behöver du hjälp att välja vilken solskyddsfaktor du ska ha, prata med personalen på apoteket, säger Maria Johansson.

Hur mycket solkräm ska man använda?
– För att solskyddsfaktorn ska ge skydd krävs att lagret på huden inte är för tunt. Till hela kroppen behövs ungefär en full hand för en vuxen. Du behöver också fylla på skyddet vartefter genom att smörja igen. Det är särskilt viktigt efter bad även om solkrämen är vattenfast. Du bör smörja dig varannan till var tredje timme för att få ett tillräckligt skydd.

Måste jag smörja in mig när jag ska bada?
– Ja. Vatten reflekterar solljuset och UV-strålningen når dessutom en bra bit under vattenytan. Applicera solskyddsmedlet minst tjugo minuter innan du ska bada så hinner det gå in i huden.

Ska jag välja mousse, spray eller kräm?
– Det är en smaksak! Vissa tycker att kräm är lättare att applicera medan andra föredrar spray. Barn kan tycka det är roligt med gräddliknande skum och då kan mousse underlätta användningen av solskyddsfaktor. En del produkter för barn är dessutom lätt färgade vid applicering så du minskar risken att missa områden, avslutar Maria Johansson på Apotek Hjärtat på Erikslund

 

Senaste inläggen