Så fixar du backup

Till MediaMarkt kommer ofta besvikna västeråsare som har förlorat flera års foton när telefonen tappats bort eller datorn crashat. Ibland går det att rädda datan, ibland inte.
– Bästa tipset är att vara noga med backup på det du inte vill förlora.
Så här gör du för att förvara dina minnen säkert.

– Det allra viktigaste är att inte ha fotona bara på ett ställe, säger Peter på MediaMarkt. Det finns olika molntjänster som man kan använda sig av, som automatiskt kör en backup av till exempel fotona på din telefon.
Man bör också tänka på risker som inbrott och brand. Kanske kan man ha en extra backup hos någon man känner, i bankfack eller kassaskåp?
Sen bör man även ha foton och filmer på någon form av extern media.
– Här tipsar vi om tre olika varianter, men det finns hur många alternativ som helst, säger Peter.
– Man kan tycka att det lätt drar iväg med hundralappar för en disk. Men då ska man tänka vad trist det är att förlora oersättliga foton, då känns kostnaden för att skapa säker lagring inte lika stor.

1. Basic: USB 16 Gb, SanDisk, 99 kr. En bra basbackup är att köpa ett USB-minne. De finns med 16 gigabyte lagringsutrymme för 99 kronor. Passar dig som har få bilder och dokument, max tusen foton.

2. Medium: Extern disk 1 Tb, Seagate, 599 kr. Kommer man upp lite fotomängder och behöver mer utrymme är en externdisk som rymmer 1 terabyte lagom. Kostar 599 kronor. – Det är en bra disk som passar de allra flestas behov.

3. Large: Extern disk 4 Tb, Seagate, 1 149 kr.
– Har stort lagringsbehov, massor av foton och filmer, då skulle jag rekommendera en 4 TB hårddisk, säger Peter. Överföring via USB-kabel och bra hållbarhet. 1 149 kronor kostar den.

Hjälp med överföring
MediaMarkt erbjuder även hjälp med själva överföringen, till en kostnad är 199 kronor.

Här hittar du MediaMarkt på Erikslund!

Senaste inläggen