Proffsens 5 målartips

De flesta av oss spenderar mer tid än vanligt hemma denna sommar. Då kanske man vill passa på att ta tag i de där projekten som väntat så länge. Ommålning av hela huset, ”projekt lek-stuga” eller piffa till de gamla slitna trädgårdsmöblerna – här är de bästa tipsen om du vill öppna färgburken och dra på målarbyxorna.

Att måla om en gammal bänk eller att måla om hela huset skiljer sig ju visserligen i både kostnad, tid och energi, men några saker är viktiga att tänka på oavsett storlek på projektet.
Vi vände oss till färgproffsen på Happy Homes Runes Färger på Erikslund för att få deras fem bästa tips för målning.

1. Ta reda på vilken typ av färg du behöver
Vad är det du ska måla med? Är det oljefärg, akrylat eller någon annan typ?
– Ta med en bit färg in till butiken så hjälper vi dig. Är träet helt nytt, behövs en grundfärg? Prata med oss så guidar vi dig genom djungeln av färger och produktval. Du kan också boka in en Fasadkoll där vi kommer hem till dig och tar reda på allt du behöver veta inför en ommålning, säger Lena Ljungkvist på Happy Homes Runes Färger. (Obs! Boka i tid på grund av coronakrisen.)

2. Tvätta ordentligt
Även om det du ska måla är nybyggt eller tvättades förra året så ska du alltid tvätta innan ommålning.
– Det spelar ingen roll hur bra färg du köper om du inte är noggrann med tvätten. Använd ett riktigt tvättmedel lämpat för ommålning, undvik produkter som diskmedel eller såpa. Om det finns påväxt som gröna alger eller svartmögel så ska detta behandlas med ett specifikt tvättmedel. Ett bra underarbete är grunden för ett lyckat resultat som håller länge.

3. Välj kulör med omsorg
Att måla om en stol kanske inte kräver allt för mycket eftertanke, men att måla om huset är ofta en ganska omfattande process. Därför är det viktigt att man gör rätt från början.
– Du kanske ser en kulör du gillar i butiken, men vi vill flagga för att kulörer upplevs olika på olika platser och i olika ljus. Vår rekommendation är därför att alltid provmåla. Det är värt både den extra tiden, arbetet och den lilla kostnaden, säger Lena Ljungkvist.

4. Tänk på vädret
Håll koll på väderprognosen – undvik också att måla om det är alldeles för varmt eller i direkt solljus. Mindre objekt kan målas inomhus, men se till så att det finns god möjlighet att vädra. Viss typ av färg är beroende av god luftgenomströmning för att torka.

5. Investera i bra verktyg
– Man kan tycka att det känns onödigt att lägga pengar på penslar och andra verktyg inför ommålning. Men faktum är att skillnaden i kvalitet skiljer mer än vad man tror, säger Lena Ljungkvist.
Med en riktigt bra pensel går ommålningen lättare, och framförallt snabbare.
– Ett hett tips är därför att lägga några extra kronor på bra verktyg. Det blir helt enkelt lite roligare och lättare att måla då, avslutar Lena Ljungkvist på Happy Homes Runes Färger.

Senaste inläggen