Plantera för pollinatörer

Utan dessa pollinatörer blir det varken jordgubbar, äpplen eller tomater. Varför inte plantera en pollineringsrabatt? Blomsterlandet tipsar om växter det surras kring.

– Även om alla blommor är bra för pollinatörerna så finns det vissa som är mer populära än andra. Om du medvetet väljer växter som är pollineringsväxter när du planerar din trädgård märker du vilket liv det blir i rabatterna, säger Marko Sounpää, butikschef på Blomsterlandet.

En pollineringsrabatt står i blom hela säsongen och förutom att den är vacker för ögat med sin färgskala så är den samtidigt en delikatessdisk fylld av godsaker för såväl bin som fjärilar. Bra exempel på växter är nepeta, lavendel, stäppsalvia, blå bolltistel, trädgårdskantlök och anisisop.

Förutom själva valet av växtsorter är det viktigt att tänka på att ha något som blommar under hela säsongen. På högsommaren brukar det inte vara svårt, men det gäller att inte glömma bort den tidiga våren och senhösten.

– Om man vill ha något för de tidigaste pollinatörerna är krokus ett säkert kort. Varför inte prova bägar- eller snökrokus.
– För att täcka in höstsäsongen är kärleksört och höstsilverax riktigt bra val.
En annan sak att tänka på om man vill göra sin trädgård omtyckt av pollinatörer är att förse dem med vatten så att de kan dricka.
– Ett fat eller skål med vatten är bra, men glöm inte att lägga i stenar eller liknande så att våra pollinatörer kommer åt att landa bra.

Lite lagom vilt kanske man också kan säga lockar till sig pollinatörer. Vildbin bosätter sig gärna i gammalt trämaterial, så har man en gammal stubbe kvar kan man med fördel testa att borra hål i för att hjälpa bina på traven. Gillar man inte den vilda stilen finns det färdiga insektshotell att köpa.

– Bina vill hålla till på solsidan, så det är viktigt var man placerar sitt insektshotell.

I takt med att vårt landskap har förändrats, så har vi sakta men säkert gjort det svårare för bina att överleva. Ljunghedar, slåtterängar och dikesrenar erbjöd tidigare gott om nektar och bra miljöer för dem att leva i, men de har blivit allt mer sällsynta.

För dig som har en större trädgård – eller varför inte plats för några stora krukor – går det att så en blomsteräng, som man gjorde förr. Där blandas gräs och blommande örter som pollinatörerna gillar. För att lyckas med blomsterängen krävs inte mycket; mager jord, gärna lite torrt och mycket sol. Det finns färdiga fröblandningar att köpa.

– Sen ska man inte glömma att brännässlor fungerar som bostad för vissa fjärilar.
Det som är ogräs för en kan vara mumma för en annan. Klart är i varje fall att du som inte rensar bort brännässlorna inte ska ha dåligt samvete. Tvärtom!

Senaste inläggen