Mysigt utomhus

Blomsterlandet: Odla upphöjt

Eva Hansson, butikschef på Blomsterlandet föreslår att man gör en vacker upphöjd plantering genom att använda sig av praktiska pallkragar.
– Idag är det väldigt populärt och själva kragarna har väldigt mycket bättre kvalitet än de som kom i början.
I bottnen har man valt att lägga en markduk som släpper igenom vatten men inte jord.
– Så även om man väljer att sätta planteringen på betong eller en stenlagd yta så stannar jorden kvar istället för att så småningom sippra ut, säger Eva Hansson.
Hon påpekar att det är väldigt viktigt att använda en bra jord när man ska plantera på en mindre yta som i kruka eller pallkrage.
– Vad man sen planterar är en smaksak. Här har vi gjort en liten köksodling med ett vinbärsträd. Vi valde svarta pallkragar, men det finns även obehandlade som man kan måla i vilken färg man vill, säger Eva Hansson.
Och det mesta passar att odla i pallkrage.
– Du kan välja sommarblommor, grönsaker, prydnadsträd eller andra perenner. Men tänk på bevattningen, speciellt om det blir lika hett som förra sommaren.


Köksträdgård eller praktfulla blommor, bara fantasin sätter gränser. Eva Hansson, Blomsterlandet.

Mattbolaget: Obegränsat med mattor för utebruk!

På Mattbolaget har man lång erfarenhet av att klä uterum med olika slags sköna, färggranna och praktiska mattor i olika mönster.
– Utbudet är så stort, det finns mängder av roliga mattor både de som klarar att ligga under bar himmel och mattor som kräver ett inglasat uterum för att hålla sig fina.
På färgfronten har också mycket ändrat sig de senaste åren.
– Från början fanns bara den klassiska gröna varianten, men nu finns mängder av mattor med olika strukturer, luggar och färger.
Vanligast är fortfarande olika beige och grå nyanser men det finns allt från orange till turkos att välja mellan.
– Och tänk på underlaget, har man ett vanligt brädgolv så kommer mattan att sjunka ned i skarvarna så småningom, så det kan vara en idé att lägga ett slätt material över.


Uterumsmattor finns idag i många olika strukturer och färger. Väljer du en lugn matta och möbler kan du sätta piff med andra saker som till exempel färggranna kuddar. Johanna Eriksson och Karl-Johan Nyberg, Mattbolaget.

Senaste inläggen