Mattbolaget etablerad 1958

Välkommen in till Västmanlands mest välsorterade mattbutik. Vi finns på Traversgatan 15 på Erikslund handelsområde.

Vi har ett brett sortiment som passar alla åldrar, smaker och plånböcker. När du köper ny matta hos oss kan du känna dig trygg. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt matta för ditt rum.

Inne i vår butik finner du Mattbolagets mattskrädderi. Här kan vi hjälpa dig med allt från langettering och bandning av gångmattor och heltäckningsmattor till specialbeställda mattor för båten eller husvagnen. Allt du behöver göra är att komma in med dina mallar och välja ut en matta efter tycke och smak. Saknar du mallar hjälper vi dig givetvis med det också.

Mattbolagets eget skrädderi

Fredrik Eriksson och Karl-Johan Nyberg arbetar tillsammans i Mattbolagets eget skrädderi. Som tredje generationens Mattbolagare började Fredrik tidigt intressera sig för det hantverk som finns i mattbranschen. Efter att ha gått som lärling hos en mattläggare som enbart utförde specialjobb visste han att det var just det han ville jobba med. I Mattbolagets skrädderi spenderar han och kollegan Karl-Johan Nyberg de flesta av sina dagar – när de inte är ute och lägger mattor hos kunder förstås.

– Som lärling gick jag bredvid en man som bland annat lade mattor i herrgårdar. Genom honom fick jag lära mig hur man skarvar en matta och hur man hanterar olika typer av material. Det var där nyfikenheten och intresset för hantverket uppkom. Processen och hantverket har senare kommit att bli min nisch. Att få vara med från idé hos kunden till skapandet av ett färdigt resultat är fantastiskt. Ibland även lite klurigt. Speciellt när man ska lägga en heltäckningsmatta. Skär du fel en gång så är ju mattan förstörd. Och lägger man en matta i en trappa så får man utmaning i form av problemlösning beroende på hur trappan ser ut, berättar Fredrik.

När började ni med ert skrädderi?

– Vi startade vårt mattskrädderi år 2007. Då använde vi oss av enbart av en liten maskin. Mycket har hänt sedan dess och idag har vi en maskin som kan lyfta mattor så att de svävar när vi syr dem. Det innebär att vi kan sy precis så stora mattor som våra kunder efterfrågar. När det kommer till mattläggning så underlättar det mycket med eget skrädderi. Vi märker att kunderna uppskattar att få mattor i den storlek som passar just dem, förklarar Karl-Johan.

Varför skräddarsydda mattor?

– Många vet inte det men hittar du en matta du fastnar för som exempelvis är 140×200 cm och ditt utrymme kräver att mattan är 140×150 så kan vi lösa det. Vi har både möjlighet och kompetens att korrigera storleken och formen på redan befintliga mattor. Vi har faktiskt sytt hjärtformade mattor och mattor i form av figurer vid några tillfällen. Vi utförde ett jobb för inte så länge sedan där vi lade heltäckningsmatta på halva golvet i ett stort rum. Som avslut rundade vi mattan. Tack vare rundningen fick kunden plats med två extra fåtöljer. Det såg otroligt genomtänkt och snyggt ut, säger Fredrik.

” Vi har både möjlighet och kompetens att korrigera storleken och formen på redan befintliga mattor.”

Hur vanligt är det att en mattbutik har eget skrädderi?

– Det är vi ganska ensamma om i Sverige idag. Vi tycker om att kunna erbjuda lösningar snabbt och på plats. Vi vill hålla en hög servicenivå och för oss är snabba problemlösningar en del av det. Ett exempel är en kund som hade en rundad trappa i tre våningar. Där lade vi en orientalisk gångmatta som vi skarvade och sydde för att matcha formen på trappan. Att kunna leverera sådana relativt komplexa lösningar är superkul, avslutar Karl-Johan.

Att hitta hit

Traversgatan 15
Erikslund, Västerås
021-41 90 20
butik@mattbolaget.com
https://mattbolaget.com/

Linje 3, den rosa busslinjen är den som tar dig ut till Erikslund. Kliv av vid någon av hållplatserna Löpkranegatan eller Hallsta Gårdsgata för att smidigast ta dig till oss.

Senaste inläggen