Locka fjärilarna!
Vem vill inte ha en trädgård som är välbesökt av fjärilar?
Renèe Elfwing på Eko vill slå ett slag för fjärilsbusken syrenbuddleja (buddleja davidii) och ger tips på hur du planterar och vårdar busken, för att se fram emot vacker blomning och mängder av fjärilar i trädgården.
Fjärilsbusken blir två–tre meter hög, finns i en mängd olika sorter och färger och blommar under sensommaren. Numera finns också lägre varianter på omkring en meter som passar perfekt även i mindre trädgårdar.
Busken är dock något känslig, och fryser ofta ned helt eller delvis under vintern, beroende på planteringsläge och hur hård vintern är. För att ge de bästa förutsättningarna bör man välja växtplats med omsorg.
– Välj en varm, solig och väldränerad plats, utan stående vinterfukt. Har du lerjord så blanda upp den med grus och barkmull. Sätt plantan 10–15 cm djupare än den stått i krukan, det ökar chansen att busken skickar upp nya skott från de delar som varit skyddade under jorden om den skulle frysa ner helt under vintern, säger Renèe Elfwing.
För att ge extra vinterskydd, kupa upp jord och löv runt stammarna framåt hösten, för att skydda mot kylan.
– Sent på våren beskärs busken ända ner till levande ved. Men var noga med att vänta ut sista frosten.
En normalstor buske vars grenar inte frusit ner kan klippas till omkring 0,5–1 meter ovan mark. På så sätt får busken kraftiga skott och mycket blommor.
– Själv har jag satt sorten Buzz Pink Purple i min trädgård. Den står skyddat i en upphöjd plantering med sol under flera timmar per dag. Fjärilarna är som tokiga i blommorna, men så snart solen försvinner så gör även fjärilarna det. Så tänk på att sätta busken så soligt som möjligt, både för att den trivs bäst där, men också om du vill locka många fjärilar, avslutar Renée Elfwing på Eko.