Cykelkoll för vintern

Biltema
En träningsform under hösten är att lämna cykelbanorna för att cykla i lite tuffare terräng.
Då kan det passa bra med en ny mountainbike.
– Vädret är ju fortfarande bra och man mår bra av att ge sig ut i naturen, säger Sebastian Karacan, ansvarig för cykelavdelningen på Biltema i Västerås.

Biltema har under sommaren fått in ett nytt sortiment vad gäller mountainbikes. X-cross heter modellen som är byggd för att klara lite tuffare cykling på stigar. Den finns i två storlekar – 29 tum eller 27,5 om man vill ha mer teknisk körning. Dessutom har X-crossen 16 växlar, hydrauliska skivbromsar och ställbara dämpare.
– Man kan justera in dämparna beroende på underlag och man kan även välja att stänga av dämpningen, vilket vi inte har på de andra modellerna, säger Sebastian Karacan.

Sebastian Karacan.

Sportson
Nu är hösten här och det börjar bli allt mörkare ute – både på morgon och kväll. Då kan det vara bra att se över belysningen på din cykel.
Marek Grabowski från Sportson på Erikslund i Västerås tipsar därför om ett par små och smidiga lysen – som trots sin ringa storlek lyser starkt.

– Dom är små, vilket gör att dom är väldigt lätta att ta med sig i fickan. Dessutom passar dom bra på sportigare cyklar där man kanske inte vill montera stora lysen, säger Marek Grabowski.
Han upplever att många cyklister slarvar med att använda cykellysen. Förutom att slarvet kan bli kostsamt (kan ge böter) ökar även risken för olyckor markant.

Det här kräver lagen att cykeln har
• Ringklocka
• Broms

Det här kräver lagen vid cykling i mörker
• Lykta bak som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på 300 meters avstånd
• Lykta fram som kan avge vitt eller gult ljus med sådan styrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt
• Röd reflex bak, vit fram, vit eller orange åt sidan.

Marek Grabowski.

Senaste inläggen